Karagentång istället för silikon

Karagentång istället för silikon

Det finns flera mjukgörande ingredienser som inte är helt naturliga och som i större mängd är mindre bra för både kroppen och miljön så som exempelvis mineraloljor och silikon.

Idag har vi fokus på just silikon. Silikoner fungerar som ett fett som mjukgör hår och hud, men som är helt syntetiskt framställd. Den är väldigt populära i hudvård och hårvård för att exempelvis göra håret blankt och följsamt och huden mjuk och len. Silikoner kan användas till mycket eftersom att man på konstgjord väg kan strukturera dem utefter vad man vill använda dem till. De fungerar som en mjukgörare som gör att huden eller håret känns mjukare och lenare efter applicering, men de är alltså inte näringsrika såsom vegetabiliska oljor.

Silikoner ska inte förväxlas med engelskans ord för kisel = silicon. Silikoner i hudvård är inte utvunna ur kisel (Si), men de innehåller kiselföreningar. Man kan därmed inte pga kisel-innehållet i silikoner säga att silikoner i hudvård är naturliga.

 

Silikon används ofta i balsam och mjukgörande kroppskrämer och body butter, i smink och i hårinpackningar. Men samma silikon används till smörjmedel i industrin. 

När du smörjer dig med en kropps-, eller ansiktskräm eller använder ett balsam som innehåller silikoner får du en skön och len känsla, men tyvärr är den, liksom mineraloljorna inte äkta. Huden eller håret känns fantastiskt mjuk men den är inte återfuktad på riktigt utan har endast ett artificiellt lager på ytan. Så fort du duschar håret och kroppen eller tvättar ansiktet med ansiktsrengöring så försvinner silikonlagret och din hud eller ditt hår känns torrt igen. Och du måste applicera mer kräm för att huden eller håret ska kännas mjukt. Det skapar ett beroende av din kroppskräm eller balsam eller ansiktsprodukt. Silikonerna liksom mineraloljorna lägger sig som en yta utanpå huden eller hårstråna och liksom täpper till. Detta gör att hud och hår inte riktigt kan fungera som den ska. Huden är ett levande organ som andas. Huden behöver kunna ta in näring och vitaminer men även kunna föra ut orenheter och slaggprodukter. Detta gör att finnar är vanligt när man använder främst smink och ansiktskrämer med dessa konstgjorda mjukgörare. Silikoner är heller ingen fördel för natur och miljö då den inte kan brytas ner i fuktig mark. Silikon klassas faktiskt som giftig för vattenlevande organismer. Om man använder produkter med silikon, och stora mängder silikon så när man duschar och tvättar sig så hamnar silikonet från vårat hår och våran hud i avloppet och är svåra att bryta ner i naturen. Och det som inte bryts ner ackumuleras näringskedjan sk bioackumelering.  reningsverk bryts det ner till siloxaner vilket är svårnedbrytbara i naturen och ackumuleras i näringsväven. Bioackumulering  innebär exempelvis ett plankton får i sig lite av den silikon jag haft i mitt balsam och duschat av som sedan i reningsverket inte kunde brytas ned och som då hamnar i naturen, en fisk äter några plankton sådana plankton, en ännu större fisk äter några av de mindre fiskarna och redan där har antalet molekyler av silikonet ökat kraftigt i antal och den stora fisken har nu mängder av miljögifter i sig. Så det vi spolar ut blir på sikt dåligt för oss själva när vi sedan vill äta just den fisken.

Även om silikoner är syntetiskt framställda och är ett miljögift och i för stor koncentration tilltäppande för huden så är det en mjukgörare som används i en enormt stor utsträckning. Men fler och fler tillverkare av makeup och balsam och kroppskräm får upp ögonen och ökar sin kunskap och eliminerar denna ingrediens mer och mer. Trots det så importeras det tonvis av silikon som ska användas i tillverkning av kosmetika och tonvis av färdig kosmetika som inte tillverkas i Sverige som innehåller silikoner. Hur ställer vi oss till detta? Vartefter vi lär oss om olika ingredienser och dess påverkan på människan och miljön så modifierar vi våra ingredienslistor. Så vår ansiktsserie Cosmopharma Sweden innehåller nu inga silikoner och samma med våra hårprodukter i samma svensktillverkade serie.
i vårat balsam Hair Conditioner Cotton använder vi istället för silikon, som annars gör håret mjukt, glansigt och följsamt, så användert vi oss av Karragentång som växer i havet på västkusten här i Sverige. En biologiskt nedbrytbara ingredienser som låter håret andas, ger den inte bara sin mjukhet utan även näring!
I våra kroppskrämer använder vi ofta Sheasmör och andra vegetabiliska fetter för att ge fukt och fett och mjukgöra huden. Inte bara för stunden utan även på sikt.