Eteriska oljor

Eteriska oljor

Vi säger ofta att våra produkter innehåller eteriska oljor, men vad menas med det? Med det menas att vi utvunnit olja och främst en essens eller doft från en växt eller oftast blomma så som exempelvis lavendel. Det finns väldigt många olika eteriska oljor som utvinns från olika växter och som besitter unika egenskaper. Du hittar eteriska oljor i flera av våra produkter, men det är även vanligt att de används i sin egen form. 

Eteriska oljor har framförallt en härlig doft som har stor inverkan på både vårt humör och våra känslor. När doften kommer i kontakt med receptorer i näsan skickas information till hjärnan och på så sätt kan vår sinnesstämning påverkas. Dessutom har varje olja sin egen energi, som vi kan använda till att påverka det mänskliga energifältet. På grund av denna förmåga att agera på flera olika nivåer samtidigt är eteriska oljor idealiska för ett holistiskt tillvägagångssätt. Ett holistiskt synsätt försöker balansera hela människan, både i kropp och själ, och på så sätt bevara hälsan hos en individ.

Eteriska oljor är alltså koncentrerade essenser utvunna ur växter och framställs bland annat från blommor, frukter och blad. Destillering är det vanligaste sättet att utvinna en  eteriska oljor på och betyder kort att man delar  oljan från vattnet i växten. På det sättet får man fram de mest hälsofrämjande egenskaperna. En eterisk olja är helt naturlig och mycket koncentrerad och rik på sin doft, sina egenskaper och verkan. Vilket innebär att det bara behövs några ynka droppar för att få effekt.

Det finns hundratals av eteriska oljor och alla har unika egenskaper. I våra produkter används eteriska oljor dels för dess underbara naturliga doft men den tränger även ner i huden ihop med övriga ingredienser och förser hud och celler med näring och vitaminer. Vi jobbar också en del med aromaterapi där de eteriska oljorna har en terapeutisk och lugnande effekt på själ och sinne. Förutom att eteriska oljor används i hudvård är den vanligt förekommande i aromaterapi, parfymer och som doftsättning. Andra fördelar eteriska oljor har är att de kan lugna en solbränd hud, minska och lugna en problematisk hud med exempelvis finnar och eksem.

Några vanliga eteriska oljor är:
Lavendel- avslappnande och avkopplande och lindrar och lugnar hudirration. Vilket gör den perfekt i vår nattkräm 

Ros - piggar upp och stimulerar blodcirkulationen och det säga att doften kan stimulera tålamodet och vad passar inte bättre än ros då i en dagkräm!?

Apelsin- upplyftande och har en positiv effekt på akne

Citronmeliss- ger c-vitamin och ger huden lyster

Kamfer- bakteriedödande och har en positiv effekt på problematisk hud vilket gör den fenomenal i vårt ansiktsvatten istället för mest vanliga alkohol som vi valt att undvika helt

Salvia- återfuktande och antiinflammatorisk

Vad gäller allergier så kan man vara allergisk mot doft och då spelar det ingen roll huruvida doften eller parfymen är eterisk eller syntetisk. Men de eteriska är oftast mindre allergiframkallande för doftallergiker.
vi har dock valt att ha ytterst pytteliten mängd doft i alla våra produkter för att även inkludera den mest känsliga. Den rena eteriska oljan innehåller inga syntetiska tillsatser såsom de syntetiska parfymerna ofta gör. En vanlig ingrediens som tillsätts syntetisk parfym är ftalater. Ftalater används för att fixera doften så att den håller längre, vilket många uppskattar. Men tyvärr misstänkts ftalater vara hormonstörande dvs rubba väldigt viktiga processer i vår kropp. Vivlar därför, vid de tillfällen vi inte använder en ekologisk eller eterisk doftolja att använda allergenfri och ftalatfri doftolja.

Den eteriska oljan som naturen har skapat är sammansatt av naturen vilket alltid är en perfekt balans mellan olika komponenter. Den naturliga eteriska oljan har därmed terapeutiska effekter på vår hud och vårt sinne. Tex naturlig lavendel är lugnande och avslappnande. 

Du kan inte utläsa på etiketten om produkterna innehåller eteriska eller syntetiska dofter. Du kan heller inte se eller avgöra huruvida den är allergenfri och ftalatfri doftolja om den är syntetisk. 

Vi använder både eteriska och syntetiska oljor och i det sistnämnda fallet enbart allergenfri och ftalatfri doftolja. Och alltid i så låg mängd det går att ha. Det finns en lägsta gräns för att få produkten att dofta gott och inte bara lite av allt i en salig blandning. Men vi är nöjda med vita väldoftande produkter men riktig milda och svaga dofter.