Varför så sparsam information?

Varför så sparsam information?

Varför skriver inte Cosmopharma mer information på produkterna vad den kan hjälpa mot?
Vi får ofta frågan om varför vi inte skriver mer om varje produkt än den korta, oftast intetsägande, information på etiketter, flyers och hemsidan.

Svaret nedan är komplext och långt men går inte att korta ner mer än vad vi försökt göra i nedan information.

Men summa summarum är att vi följer lagar och regler och vill inte göra avkall på det i något led i vår verksamhet.

Vad säger lagar och regler om klassificering av produkter?
Enligt EU’s regler och våra svenska klassificering av läkemedel som utförs av Läkemedelsverket så får man inte påstå att en kräm hjälper mot så kallade medicinska påståenden (läker, lindrar, botar o.s.v.) och heller ej ange att den hjälper mot olika sjukdomar (förkylning, psoriasis och reumatism o.s.v.).
Enkelt uttryckt kan man säg att en kräm som inte är läkemedelsklassificerad får inte ha till uppgift att ”förbygga eller behandla någon form av sjukdom” dess syfte får heller aldrig vara att ”återställa, korrigera, läka eller lindra ett tillstånd i kroppen”.

Läkemedelsverket tittar på mängder av egenskaper hos produkten så som; vad den heter, vad den innehåller, påståenden på etiketten och hemsida. De tittar även på ”Vad syftet med produkten är och VEM produkten vänder sig till”
Det tittar även på hur en produkt marknadsförs och vad säljaren/tillverkaren kommunicerar om produkten.

Vad är då en sjukdom enligt Läkemedelsverket?
Jo, en sjukdom är enkelt förklarat det som avviker från allt som är friskt tillstånd.
Ett skärsår eller ett benbrott är ju något som är trasigt och därmed alltså avviker från något som borde vara helt för att kunna kallas för friskt.
Således är både skärsår och benbrott sjukdomar och därmed får man aldrig hänvisa att en produkt kan läka, återställa, korrigera eller lindra ett skärsår för då ska produkten klassificeras som ett läkemedel.
Andra exempel så som trötthet, hormonsvängningar och hunger, dessa i sig är ingen sjukdom men de kan ju vara ett stort hälsoproblem för den enskilda personen som drabbas och därmed så kan Läkemedelsverket i viss marknadsföring stoppa en produkt för att de anser att säljaren av produkten trycker lite väl mycket på att tröttheten skulle vara ett stort problem som krämen kan lösa och blir därmed ett sjukt tillstånd och inte friskt.

Vad är ett medicinskt påstående enligt Läkemedelsverket?
I läkemedelslagen framgår det tydligt att alla produkter som ska ”förebygga och behandla sjukdomar” är läkemedel.

Enkelt förklarat är att alla produkter som marknadsförs med ett syfte att hjälpa mot en sjukdom eller mot symtom på en sjukdom är läkemedel. Nämns någon form av sjukdom (se ovan vad som klassas som sjukdom av Läkemedelsverket) på etiketten, hemsidan eller annan marknadsföring i tal och skrift så är det ett medicinskt påstående.
Det sträcker sig så långt så själva sjukdomen behöver inte ens nämnas utan det det räcker med att något påstående på produkten, hemsidan eller annan tryckmaterial gör att konsumenten får intrycket av att produkten hjälper mot en sjukdom så kan den komma att klassas som ett läkemedel.
Att ha en bild på en produkt i en annons eller reklamfilm och sedan på samma sida ha referenser från konsumenter som beskriver vad de fått hjälp med från produkten räknas också in. Där anser läkemedelsverket att syftet med att ta med referenserna är för att få fram att produkten faktiskt kan läka eller bota ett sjukdomstillstånd.
Man kan heller inte döpa produkten till ett finurligt namn för att man tänker att slutkunden ska förstå vad den fungerar emot trots att inget nämns på varken hemsida eller etikett.

Exempel på ord man INTE får skriva på eller om en produkt som inte läkemedelsklassificerats enligt Läkemedelsverket:
Mot huvudvärk
Mot sömn- och insomningsproblem
Allergilindring
Mot utslag
Lindrar klåda
Är antiinflammatorisk
Stärker immunförsvaret
Hjälper till att motstå förkylning

Enda gången man får skriva ut en sjukdom i samband med en produkt är när man varnar personer med en viss sjukdom att använda produkten.

Vad får man skriva och säga då, enligt Läkemedelsverket?
Man FÅR marknadsföra en produkt som mjukgörande.
Men man får INTE skriva mjukgörande vid psoriasis

Man får skriva ”bidrar till förbättrad hälsa”, för här anser man att det inte går att relatera till någon specifik sjukdom.
Man anser generellt att ”förbli frisk” är en stor skillnad mot att ”skydda dig eller läka dig från sjukdom”.

Vi får alltid skriva hälsopåståenden som är tydligt riktade till friska personer. Där man tydligt ser att det säljaren av produkten menar är att produkten ”bibehåller det normala och det friska” men läker eller lindrar eller förebygger inget sjukt.

Man får även tala om vad en mineral kan vara bra för men utan att nämna en sjukdom.
Exempel som är godkända:
”Järn Bidrar till immunförsvarets normala funktion”
”Kalcium behövs för att bibehålla normal benstomme”

Därför har vi valt att på vår Magnesium Cream skriva:
” Magnesium bidrar till en god och normal muskelfunktion”

Läkemedelsverket ställer sedan en fråga i sin bedömning och det är – Varför är ingrediensen tillagd i ingredienslistan?
Om man kan härleda att en specifik ingrediens är tillsatt enbart som syfte att läka eller bota eller förhindra en sjukdom så kan den bli klassad som läkemedel även fast man gjort allt i skrift och tal korrekt. Det viktigaste här i deras bedömning är ”är effekterna man vill uppnå riktade till en frisk persons hy eller kropp eller en person som har ett sjukdomsförlopp?”
Om produkten innehåller en ingrediens som den friska kroppen behöver, till exempel proteiner, mineraler eller vitaminer, är den till största allmänhet inte ett läkemedel.
Men om syftet med exempelvis det tillsatta vitaminet är att råda bot på en vitaminbrist blir det genast ett läkemedel igen.

Var går gränsen mellan läkemedel och kosmetiska produkter enligt Läkemedelsverket?
Ett schampo kan ju tyckas självklar som en hygienprodukt alla får sälja. Men om man lägger till text, bilder eller syftar genom namnet på produkten eller referenser från kunder till att den är mot huvudlöss, psoriasis i hårbotten osv så blir det direkt en produkt som måste läkemedelsklassificeras.
 
En rengöring av huden kan ju aldrig vara något problem med kan man ju tycka. Men om man lägger till att den rengör sår så blir det direkt ett läkemedel.

En kosmetisk produkt är en produkt som bara används utanför kroppens yttersta skal, dvs på huden och utåt.

Är produkten tänkt till något innanför huden är det inte längre en kosmetisk produkt utan blir det helt plötsligt tal om att det påverkar blodgenomströmning och muskler och leder så blir det oftast en läkemedelsbedömning.
Och då är det viktigt att produkten marknadsförs mot friska personer som vill bibehålla en god hälsa och att man ingenstans kan ana ett syfte att den är för sjukdomar som ska botas, läkas, lindras osv.

Här följer ett par påståenden vi kan använda i tal och skrift som är godkända för en kosmetisk produkt enligt Läkemedelsverket och som alltså inte klassas som ett läkemedelspåstående

Produkter mot Insektsbett och solsveda
”Mot klåda av insektsbett”
”Mot lindrig solbränna”

Produkter mot Celluliter
”Mot celluliter”
”Mot bristningar”

Produkter för hårbotten
”Mot mjäll” (men inte seborré eller eksem)

Produkter för Torr hy
”Verkar mjukgörande”
”Bibehåller din hud mjuk”

Produkter som Tandkräm
”Förebygger karies” (Får endast skrivas om produkten innehåller flourid)
”Motverkar plack”
”Skyddar känsliga tandhalsar”

Produkter mot rynkor
”Bibehåller din hud slät, ung, sjuk, spänstig”


Att detta är komplext råder det inga tvivel om. Detta är det vi har att förhålla oss till och det är viktigt för oss att följa regler och lagar. Detta är också förklaringen till att vi gör en ganska blygsam beskrivning av våra produkter på både etiketter, hemsidan och i marknadsföringen.

Källa: Läkemedelsverkets dokument ”Läkemedel eller inte läkemedel? – En vägledning”