Salvia - en ört vi gärna använder i vår hudvård!

Salvia - en ört vi gärna använder i vår hudvård!

Salvia är en ört som vi verkligen gillar skarp här på Cosmopharma.
Den är inte bara god i matlagning, den har fantastiska egenskaper som lämpar sig i hud- och hårvårdsprodukter också.

Salvia är en perenn som blir drygt en halv meter hög. Det finns ett antal olika arter inom salviafamiljen. Den som vi bäst känner till som ört är den med silvergrå / gröna blad med små tunna och blåvioletta blommor. Det latinska namnet för den vanligaste Salvian vi oftast använder i matlagning och också den som vi använder i våra produkter är Salvia Officinalis.

Släktnamnet Salvia kommer från latins salvare, som betyder rädda, läka, frälsa etc, och syftar på Salvians urgamla användning och goda rykte. Officinalis är den latinska ordet för en erkänd medicinalväxt. I århundraden har salvia använts som naturmedicin till allt från vallningar i klimakteriet till botemedel mot förkylning. Salvia användes även tidigt för rengöring av huden, speciellt mot fet hy och aknehy och det fanns inget som kunde konkurrera med Salvia bland naturliga ingredienser, på senare tid har man även upptäckt att den har kraftfulla egenskaper men är en mild ingrediens och är därför utmärkt mot känslig hud.

Salvia tillhör en av de bästa naturliga ingredienserna som är antioxidantiska och bekämpar de fria radikalerna och därmed skyddar din hy mot för tidigt åldrande och rynkor.

Salvia är alltså både en utmärkt ingrediens mot skadliga fria radikaler och en antioxidant som förhindrar förtidigt åldrande, samtidigt som den lugnar huden och håller ordning på hudens egna talg/fett produktion och är rengörande och ökar blodcirkulationen och kan hämma dålig lukt.

Vi har Salvia i många av våra krämer, rengöringar och hårprodukter för dess förmåga att:
Rengöra huden effektivt men skonsamt. För att den hjälper till att ge huden glow och bevara fukten i huden vilket gör huden smidig, spänstig och slät. Den ökar också blodcirkulationen i huden vilket ger huden en fin ungdomlig ton, en frisk ton helt enkelt.
Eftersom våra produkter i serien Cosmopharma Sweden är en serie som ska passa alla hudtyper är Salvian också fenomenal då den lugnar och är mild och tar hand om problematisk och känslig hy, ja till och med acnehy på ett mycket effektivt men skonsamt mild sätt.
Den verkar också porsammandragande vilket vi vill då vidöppna porer samlar mycket orenheter och kan orsaka att porerna täpps till och startar inflammationer i huden. Eftersom att den kan reglera talg-, fettproduktionen och beter sig nästan som en svamp som dammsuger huden på fettcystor så är den perfekt även för oljig/fet hud då den enkelt avlägsnar överskottsfett från huden och förhindrar huden att bli fet. Salvia kan även minska lukter och därför har vi även valt att ha den i vår ekologiska aluminiumfria deodorant i serien Organic.
När det gäller håret så fungerar Salvia på samma sätt i hårbotten som på huden och eftersom den har sin rengörande och dammsugande effekt så är den faktiskt mycket positiv att ha i just hårprodukter mot seborré och mjäll och fett hår och för de som är mycket känsliga även i hårbotten. Den ger också håret friskhet, motverkar fett hår, ger livlöst hår glans och energi. Den främjar även hårets tillväxt då hårroten får ett behagligt klimat som stimulerar hårstråts tillväxt.

Detta är en perfekt mild ingrediens för känslig hud, den är svensk och passar därför utmärkt i våra svensktillverkade veganska produkter.

Vi har Salvia i flera av våra produkter, här kan du finns dem TA MIG TILL PRODUKTER MED SALVIA