Pigment - vad är det och varför får vi pigmentfläckar?

Pigment - vad är det och varför får vi pigmentfläckar?

Sommaren är över för de allra flesta även om ett par ska ut och resa till sol och värmen nu i höst och vinter. Kanske du upplever att det dykt upp små eller stora mörka fläckar i ansiktet? Detta kallas pigmentförändringar och pigmentering och inget du är ensam om! Men vad är det och varför kommer de och kan man göra någonting åt dem?
När man väl har fått pigmenteringar kan det vara svårt att bli av med dem, men du kan iallafall motverkar att få fler.
Solen är skön men också den största orsaken till att huden åldras, den orsakar nästan alla våra rynkor i huden, nästan 90%.
När solen träffar huden utsätts den för oxidativ stress, vilket skadar cellerna och bidrar till att åldrandet går snabbare. Solen är också en stor orsak till att vi får åldersfläckar, så kallade pigmenteringar eller hyperpigmenteringar, i huden. 

Men detta går att skydda sig mot genom att alltid använda solskyddsfaktor, gärna SPF 50 då minskar du risken för att få fläckar och att dina befintliga fläckar blår ännu mörkare och framträdande. 

Vad är pigmentfläckar?

En pigmentfläck orsakas av en överproduktion av hudens pigment (melanin). När en pigmentfläck uppstår har melanocyterna (pigmentcellerna) som producerar melanin (färg) klumpat ihop sig och resulterar i ett mörkare fält på huden. 

De brukar också kallas för solfläckar, åldersfläckar och leverfläckar. Pigmentfläckarna är dock ofarliga och har ingenting med sjukdomar att göra. De orsakas främst av solens strålar, även om en del av oss har en ökad ärftlig risk att drabbas. Pigmentfläckarna brukar vara små och syns först på områden som ofta är exponerade för solen, såsom ansiktet, halsen, dekolletaget, armarna och händerna. 

Dessa kan även kallas åldersfläckar då färgpigmenten producerar färg olika snabbt på olika ställen ju äldre vi blir.

HORMONELL PIGMENTERING Dessa fläckar framkommer vid hormonella förändringar i kroppen, exempelvis vid en graviditet eller p-piller. Då uppstår det ofta mörka pigmenteringar på överläppen eller lite större fläckvisa partier i ansiktet. 

Varför får vi pigmenteringar?

Det beror på solen i 90% av fallen men kan också bero på ex hormonell förändring.
Det som sker är att när solen träffar hudens yta går en signal ner till pigmentcellerna att börja producera melanin (färg) denna skickas sedan med hudceller upp till hudytan och lägger sig som en skyddande hinna mot de skadliga solstrålarna. Så solbränna är egentligen hudens sätt att skydda sig. Där på ytan dör hudcellen men färgen blir kvar. Ibland kan dessa pigmentceller få fnatt och skickar upp för mycket färg på ett begränsat område och då blir den delen av huden mycket mörkare. Det är väldigt svårt att bli av med pigmentfläckar men man kan förhindra att det uppkommer nya och det gör man genom att använda hög solskyddsfaktor, gärna SPF 50.
Det finns olika typer av pigmentfläckar och deras uppkomst kan bero på flera saker. En typ av pigmentering är som sagt solskador som även kallas för åldersfläckar då dessa oftast framträder mer med åldern.

Fläckarna är mest vanliga i ljus hud, även om mörkare nyanser också drabbas. När huden utsätts för extra stark och/eller lång- varig solexponering påverkar de ultravioletta solstrålarna pigmentceller som finns i huden, de så kallade melanocyterna, att producera mer melanin (färg). Enkelt förklarat ökar tillverkningen av pigment när huden försöker att förbättra sitt för- svar och skydda sig mot solens strålar. Pigmentfläckarna uppstår oftast först som oregelbundna fläckar men kan med tiden växa sig samman och bli större. Melasma eller Kloasma som det också kallas, är en typ av hormonell pigmentering som oftast uppstår i ansiktet, framför allt hos kvinnor. Det pigment som bestämmer färgen på din hud kallas för melanin och det är den ökade melaninproduktionen i huden som ger melasma. Hudtillståndet orsakar mörka eller missfärgade fläckar, i regel på kinderna, näsryggen, överläppen och i pannan. Även andra delar av kroppen som utsätts för mycket sol kan drabbas.

Melasma uppkommer vanligen i samband hormonförändringar i kroppen. Vid graviditet har man som kvinna ett överskott av hormoner vilket gör att risken för melasma ökar. Tillståndet kallas därför ibland för ”graviditetsmask”. Även p-piller och andra typer av hormonbehandlingar kan orsaka pigmentfläckar.

Även inflammation eller skada i huden kan ge pigmentfläckar och uppträder som platta missfärgade fläckar. De stora mängderna melanin (färg) som produceras vid inflammationen förmörkar och missfärgar det tidigare skadade området och stannar kvar även efter att skadan har läkt. Postinflammatorisk hyperpigmentering, PIH, är särskilt vanligt hos personer som lider av akne.

Jag har redan pigmentfläckar, går de att få bort?

Kanske. Det beror på vilken typ av pigmentering som det handlar om, hur länge de har funnits och hur djupt de sitter. Gamla pigmenteringar är svårare att behandla än nya. En del pigmenteringar går tyvärr inte att ta bort alls. Viktigast av allt är att ha realistiska förväntningar och tålamod, det kan ta flera månader innan du ser någon skillnad. Produkter för hemmabruk så kallade brightning-produkter kan ge resultat, eller så kan salongsbehandlingar som arbetar djupare i huden, typ kemiska peelingar, fungera bättre. Andra behandlingar som kan ha effekt är laser samt exfolierande behandlingar.

Denna typ av produkter hittar du dock inte hos oss på Cosmopharma eftersom vi endast har aktiva men milda biologiskt nedbrytbara ingredienser som passar alla hudtyper även den mest känsliga. Vår produkter ger fukt, näring, skydd och lugnar och reparerar de skador den utsatts för under dagen. Att använda våra produkter kan hjälpa dig att få en frisk hud som har lyster, glow, ser frisk ut och mår bra!