Ny datummärkning på produkerna

Ny datummärkning på produkerna

Märkning av produkter är en djungel och inte alltid så lätta att förstå.

Vi ska här försöka förklara på bästa sätt men det kommer att bli lite rörigt så håll tungan rätt i munnen och rensa huvudet från annat så startar vi!

Vi får ibland frågan varför vissa produkter har:

-EXP date (bäst-före-datum) + ett LOT / Batchnummer (blandningen vid tillverkningstillfällets nummer)

- och vissa bara en klisterlapp med ett batchnummer på och inget EXP date alls.

Detta är gjort enligt svensk och Europeisk lagstiftning och alltså inget vi kommit på själva. Alltså inget som är konstigt eller felaktigt!

Vi delar upp produkterna i två grupper

Organicprodukterna och Nya Comsopharma och x3 produkterna till exempel har en klisterlapp på sig med ett nummer som är ett LOT/ Batchnummer, alltså ett unikt nummer som talar om numret på blandningen vid tillverkningen av just den flaskan.

Medan de flesta produkterna i gamla Cosmopharma och x3 serien har EXP date = Bäst-före-datum samt ett LOT (batchnummer) tryckt på flaskan.

Detta är inte av en slump eller felaktigt utan alltså helt enligt lagar och regler.

Om testerna visar att en produkt har kortare hållbarhet än 30 månader måste produkten märkas med ”bäst före-datum”

För produkter som är hållbara längre än 30 månader behövs inte ett bäst före datum, utan då ska symbolen ”öppen burk” användas.

Denna symbol ska alltid ange uppgift genom en siffra i en burksymbol som talar om hur länge produkten kan användas utan fara efter det att förpackningen öppnats, t.ex. 18 M (= 18 månader). Då vet man att burken eller flaskan är ok 1,5 år efter det att man öppnat den första gången.

Vi tar två exempel:

ORGANIC SHAMPOO

Den har en lapp undertill där det står 171201

Detta är då blandningens unika batchnummer (har alltså inget med ett datum att göra alls).

Skulle det till exempel vara något fel på en produkt så kan kunden, du som konsulent och vi på ett enkelt och tydligt sätt berätta för tillverkaren exakt i vilken blandning vi upptäckt felet. Dom kan kontrollera sina referensexemplar de sparar från varje tillverkning och snabbare återkomma med besked till oss.

Eftersom den inte har ett EXP date så betyder det att den är hållbar mer än 30 månader.

Den har en symbol på etiketten med en "burk med ett öppnat lock" där det står 12.

Detta betyder i klartext att den är hållbar 12 månader från det att den öppnats

Det betyder att den är hållbar MINST 3,5 år efter den tillverkades och eftersom vi får in nya på lager av samtliga storsäljande produkter ungefär var 6:e månad så är inget från oss gammalt.

Det innebär att de produkter vi fick nu i senaste leveransen i april som bara har ett Batchnummer på en klisterlapp på sig är hållbara till årsskiftet 2022/2023.

COSMOPHARMA 3-in-1 (fortfarande tidigare formulan)

Den har ett tryckt datum där det står EXP 01/2022

Det betyder att den är hållbar MINDRE än 30 månader och måste därför märkas med ett Bäst-före-datum.

Den har också en symbol med en burk med öppet lock där det står 18 M. I det här fallet betyder det att den är hållbar till senast januari 2022 men om den öppnas exempelvis idag så kan innehållet bara garanteras 18 månader (1,5 år) från dagens datum. Så den ska senast förbrukas sista januari 2022 även om den exempelvis öppnas i december 2021.

Förstår om detta är lite krångligt att hänga med i.

Men du behöver inte kunna detta för det sköter våra tillverkare, dessa regler har våra tillverkare full kontroll på, de kan alla lagar och förordningar som gäller inom EU och för oss nordbor så vi vet att de gör en korrekt märkning på våra produkter.

Vi vet också att vi (Cosmopharma AB) omsätter de produkter detta gäller inom en viss intervall vilket gör att produkterna hela tiden byts ut till nya på lagret.

Era kunder behöver egentligen alltid bara fokusera på symbolen med den öppna burken för att ta reda på "Hur länge den håller när den är öppnad" resten sköter sig självt.

Läs mer om Läkemedelsverkets regler här www.lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Kosmetika-och-hygienprodukter/Markning/