Hudens anatomi - bra hudvård hjälper din hud!

Hudens anatomi - bra hudvård hjälper din hud!

Huden består av mängder av lager och varje lager har sin egna funktion. Vi koncentrerar oss här på tre av våra hudlager som enkelt förklarar varför vi kan hjälpa huden genom hudvårdsprodukter. Vi kan göra väldigt mycket för att underlätta för våran hud. För att den dels ska bli mindre rynkig men också att den ska få en frisk ton och att den ska skydda oss mot yttre påfrestningar bättre. Att vi får ett bra immunförsvar som står emot bakterier och annat som annars kan skapa en irritation och en inflammation.

Huden är kroppens största organ och är omkring 2 kvadratmeter och kan väga upp till 10kg.

Vi börjar längst ner i våra hudlager och jobbar oss sedan upp till ytan.


UNDERHUDEN

Längst ner hittar vi underhuden som med ett finare ord kallas Hyperdermis. Här nere regleras värme och här hittar vi energireserven och fettväven (fettceller). Underhuden är vanligtvis mellan 0,2-10 mm tjock men kan vara upp till 10 cm tjock vid övervikt. Underhuden skyddar även ben och muskler i kroppen. När fettcellerna blir ojämna i strukturen och klumpar ihop sig skapas det håligheter och detta visar sig på ytan och heter då celluliter.


LÄDERHUDEN

I mitten av hudlagren hittar vi läderhuden som också kallas Dermis. I läderhuden hittar vi collagen och elastin som är det som reglerar hudens åldrande så som rynkor, det sker här.

Här sitter även bindväv, känseltrådar och talgkörtlar. talgkörtlarna kan producera mer eller mindre mycket talg och det ger ju oss olika hudtyper. Likväl som återfuktningen som sker i alla hudlagren också ger oss olika hudtyper. Har vi en torr hud som saknar fukt blir huden slappare, glåmigare och rynkor uppstår.


ÖVERHUDEN

Översta hudlagret som kallas för Epidermis är den enda delen av vår hud som vi faktiskt kan se och känna. Den är ungefär 0,02-0,5 mm tjock och är den som ska stå emot bakterier, slag och rispor och annat. Här sitter även vårt immunförsvar och pigmentceller. Det är därför det är så viktigt att skydda den översta huden. Högst upp på huden sitter hornlagret. Hornlagret består till största del av döda hudceller. En hudcell föds längst ner i överhuden och vandrar sedan upp mot hudytan (hornlagret) där den faktiskt dör och lägger sig platt på ytan tills vi avlägsnar den. Ett tjugotal lager av utplattade döda hudceller ligger här och gör hudytan mer eller mindre hård och grov beroende på placeringen på kroppen. Dessa döda hudceller vill man få bort så att huden blir mottaglig för välgörande fukt och näring till alla hudens lager. En hudcells liv från det den föds till det att den dör tar ca 30 dagar. Varje natt när vi sover arbetar huden med att få upp alla döingar till ytan och hoppas sedan på din hjälp att avlägsna dem med en bra rengöring och gärna en peeling då och då för djupare rengöring. I hornlagret finns även svettkörtlarnas porer och talgkörtlarnas öppningar och håller man inte de rena kan det ibland skapas små inflammationer i dessa.  Längst ner i överhuden sitter våra pigmentceller och det är de som som skyddar kroppens celler mot skadlig UV-strålning från solen. Så tänk dig att när du solar så fäller pigmentcellen upp ett paraply över de viktiga sköra cellerna vi har i huden och att paraplyet är den bruna solbrännan. Använder vi inte SPF med hög faktor så bränns paraplyet upp och trasar sönder av den farliga strålningen och cellen blir blottad och det kan ge din hud brännskada, skador som ger förtidigt åldrande och i värsta fall hudcancer. Detta kan vi även hjälpa cellerna med genom en bra solkräm, men solkräm och olika SPF ska vi ta i ett helt eget inlägg när vi närmar oss den årstiden. När huden utsätts för viss yttre påverkan blir hornlagret tjockare. Förhårdnader kan exempelvis bildas på händerna eller fötterna och vi kan tillexempel få valkar i händerna vid hårt arbete eller av en ring som skaver på fingret. Frisk och problemfri hud har en jämn hudton och slät yta, är återfuktad samt känner av beröring, tryck och olika temperaturer.  När hudens naturliga barriär rubbas eller är igentäppt av gamla döda hudceller kan dess struktur snabbt förändras. Du blir grå i hudtonen, blir torr och fnasig, får utslag eller små plitor. Detta råder man oftast bot på genom att rengöra och återfukta och tillsätta näring utifrån med hjälp av krämer.

Med åldern torkar huden ut,  blir slapp och kan se ut och kännas torr, grov, sprucken och slapp.
Den blir alltmer känslig för yttre påverkan (t.ex. sol och temperaturförändringar) och drabbas lätt av infektioner.  

Infekterad hud kan bli inflammerad när det tillkommer inflammatoriska immunceller som försöker reparera och läka infektionen.  Om något särskilt tillstånd föreligger, t.ex. atopisk eksem så behövs ofta särskild behandling för att bryta den onda cirkeln med upprepad klåda och ytterligare infektioner så att huden kan bygga upp sitt naturliga skydd igen. Men en bra start kan vara att rengöra med bra hudvård och tillsätta fukt i form av olika krämer.

För att ge underhuden, läderhuden och överhuden näring och energi och inte minst fukt så behöver vi alltså först rengöra huden från alla dessa lager av döda hudceller, men också från makeup och andra föroreningar så som avgaser och annat. På vintern är huden extra torr och då är rengöring och peeling än mer viktig. När huden är ren så behöver den näring och fukt  som den då får genom att använda bra serum, dag- och nattkräm och kanske då och då får en återfuktande ansiktsmask.


En bra ansiktsrutin ger cellerna energi, huden blir stramare, du slipper den gråa glåmiga toner i huden och du förhindrar ett försnabbt åldrande utav din hud och eliminerar inflammationer och irritationer och torr narig hudyta. Denna rutin gäller såklart all din hud. Så använd en bra duschkräm som inte torkar ut utan som ger fukt och använd gärna en peeling eller skrubbvanter då och då så att de döda hudcellerna kan avlägsnas. Och tillsätt fukt genom kroppskräm.


Ta hand om din hud och ge den kärlek, fukt och en peeling då och då <3