Ekologisk, naturlig och vegansk…

Ekologisk, naturlig och vegansk…

Ett återkommande hett ämne inom hudvård är begrepp som vegansk, naturlig, biologiskt nedbrytbar och ekologisk. Låt oss trassla ut detta lite, vad gäller inom hudvårdsbranschen. Nedan är kortfattat de största skillnaderna och lite vad regler och lagar säger för det är ett gigantisk ämne med många om och men.

Vegansk hudvård

Den veganska livsstilen blir allt mer populär. Idag finns det flera varumärken som erbjuder skönhetsprodukter vars innehåll är helt fria från animalisk anknytning och som är snälla mot miljön och våra kroppar.

Vegansk hudvård innebär att de inte innehåller några ingredienser av animaliskt ursprung. De innehåller istället växtbaserade och milda syntetiska ingredienser fyllda med bland annat vitaminer, mineraler och antioxidanter för att reparera och återfukta huden. Veganska produkter blir ofta väldigt milda och passar oftast alla hudtyper. Vill man vara riktigt friendly vegan undviks även bivax, honung, lanolin och animaliskt kollagen som kan förekomma i hudvård vilket härstammar från djurriket. I våran serie Cosmopharma Sweden är alla produkter HELT vegan friendly förutom Moisturizing Body & Face Cream som innehåller Bivax. Vi har försökt göra om den utan bivax men resultatet blir inte 100% lika bra som med. Därav har vi valt att ha bivaxet kvar. Lider man av känslig hud och / eller allergier/eksem är veganskt ofta ett snällare alternativ för huden.

Vad är skillnaden mellan cruelty-free och veganskt?

Cruelty-free = Varumärket testar inte ingredienser eller färdig produkt på djur.

Veganskt = testar inte ingredienser eller färdig produkt på djur. Produkterna innehåller inga ingredienser med animalisk anknytning och inga djur har kommit till skada, vilket också är en lag i EU sedan 2013. Däremot kan produkterna fortfarande innehålla ingredienser från djurriket – vilket vi nu lärt oss inte är veganskt.

VEGAN-FRIENDLY
Ser man att en produkt har denna text betyder det att flertalet ingredienser är veganska, men inte nödvändigtvis alla.

THE VEGAN SOCIETY
Vegan Society är den största och äldsta vegan-organisationen i världen.  Denna märkning säkerställer att alla produkter och ingredienser är 100% veganska.

PETA
Denna märkning säkerställer att innehållet är veganskt och att det inte är testat på djur. Företag får endast använda symbolen om de blivit godkända av Peta. Vilket Cosmopharma är.

Naturlig hudvård 

Naturligt innebär att ingrediensen kommer från naturen, antingen odlats eller vuxit vilt. Ekologiskt innebär också det, men här har man specificerat odlingsmetoden, nämligen ingrediensen är odlad enligt ekologiska riktlinjer. Den naturliga ingrediensen kan alltså vara odlad enligt konventionella metoder (med gifter).

”Naturlig hudvård” kännetecknas alltså av ett högt innehåll av naturliga ingredienser, det vill säga råvaror med ursprung från naturen. Exempel på naturliga ämnen är ros, aloe vera, vatten och arganolja. 

Ekologisk hudvård

Kosmetikalagen säger inte hur stor del av produktens innehåll som ska vara ekologiskt för att produkten ska få kallas ekologisk. Ekologisk hudvård är alltså inget kontrollerat begrepp. Det innebär i praktiken att all hudvård som innehåller någon del ekologisk ingrediens kan kallas ekologisk hudvård. Som om vi på Cosmopharma skulle hävda att hela vår serie Cosmopharma Sweden är ekologisk bara för att del innehåller ekologisk olivolja eller Squalane från ekologiska oliver osv. Det säger vi INTE då vi anser att en produkt bör ha minst hälften av ingredienserna ekologiska för att få kallas ekologisk, men eftersom reglerna är vaga är detta helt enkelt bara vår egna åsikt. 
Vi marknadsför endast våra härliga Whipped Shea Butter som ekologiska även om de andra produkterna skulle kunna marknadsföras som ekologiska de också.

Det finns däremot ekologiska hudvårds-certifieringar som ska underlätta för konsumenten men det är inte helt lätt att välja som hudvårdsproducent de har alla olika krav och kostnaderna är skyhöga. Och detta är den största anledningen till att vi på Cosmopharma inte valt att Eko-certifiera våra produkter. ECOCERT är väl den största och mest kända men de tillåter att produkten får certifieras som ekologisk produkt med ett innehåll av så lite som 10-15% av ingredienserna från ekologisk ursprung och än värre, så godkänner dom att 5% får komma från syntetiska och kemiskt ursprung.

Få produkter är helt och hållet ekologiska En ekologisk ingrediens måste ju växa ur jorden vilket gör vatten, salt osv omöjliga att vara ekologiska men är däremot naturliga.

Hudvårdsprodukter kan därför ha benämningarna ”ekologiskt”, ”naturligt” eller ”naturligt ekologiskt” eller ”naturliga & veganska” beroende på vilka ingredienser som finns i produkten. Oavsett vad det kallas så har de samma grund – att vara så snälla som möjligt för människan, djuren och för miljön.